Back to top

Gyalogos városnézésen jártak az elsősök

A Vidékfejlesztési Szakközépiskola első osztályos diákjai részt vettek idei első szakgyakorlatukon, ami városunkban, Dunaszerdahelyen valósult meg. Mivel a diákok idegenforgalom szakon tanulnak, így Dunaszerdahely idegenforgalmi látnivalói az első tanagyagok között szerepel.

A járványra való tekintettel a fő hangsúlyt ezúttal a gyalogos városnézésre helyeztük, illetve két helyet bentről is szemügyre vettünk.

A gyalogos városnézés során minden diák egy kicsit kipróbálhatta az idegenvezető szerepét is, mivel be kellett mutatniuk Dunaszerdahely idegenforgalmi látványosságait és történelmi épületeit is, majd megválaszolni az elhangzottakkal és látottakkal kapcsolatos kérdéseket. Ezt a bemutatást természetesen alapos előkészület előzte meg.

Sétánkat a Szent István-szobor bemutatásával kezdtük, ami az iskolánk melletti parkban látható. Ezután átsétáltunk a Csaplár Benedek Művelődési Központ elé és a Zenélő szökőkúthoz is. Következett az evangélikus egyházközösség temploma, majd a  Holocaust emlékmű, ahol a dunaszerdahelyi zsidóság történetéről is hallottunk összefoglalót. A Vámbéry téren található 1848-as szabadságharcnak állított emlékmű után a „beszélő“ információs tábla nyűgözte le az elsősöket. A beszélő azt jelenti, hogy a megfelelő gombok megnyomása után a 4 nyelv egyikén ismerteti egy hang a kiválasztott látványosságot. A Vámbéry tér közepén a Szent György-templom volt a következő célunk és a mellette álló Szentháromság-szobor, illetve Szent Miklós szobra. Természetesen Vámbéry Ármin mellszobrát is megnéztük. Ezután a Városháza, a kommunista diktatúra áldozatainak emlékműve, a dunaszerdahelyi református keresztyén gyülekezet temploma következett, majd a Csallóközi múzeumot vettük szemügyre a hozzá tartozó tudnivalók kíséretében.

Mindeközben betértünk a Fő utcán júniusban megnyílt Turisztikai információs irodába is, ahol az iroda vezetője Koller Menyhárt Ingrid szívélyes fogadtatásban részesített minket. A negyedikes, éppen ott gyakorlatozó diákok mondták el a Turisztikai információs iroda fontosságát, lényegét. Magától értetődik, hogy minden diák egy csallóközi térképpel és öröknaptárral a kezében hagyta el az irodát.

Gyalogos körutunk következő programja egy 10 perces szünet volt, amikor is padon ülve meghallgattuk Dunaszerdahely kialakulásának tömör történetét. Az információk átadása után a Mol Aréna bemutatása volt a következő célunk, ahol a diákok nagy örömére a DAC Fanshop-ba is lehetőségünk volt bemenni.

A sport után kultúra következett, mégpedig nem más, mint a Kortárs Magyar Galéria, azaz Vermes-villa. Nagy örömünkre fogadtak minket és megtekinthettük a Hazai pályán című kiállítást, ahol a helyi alkotók, vagyis a járás művészei friss, illetve régebbi munkáiban gyönyörködhettünk.

Nagy lendülettel indultunk el a kicsit távol eső Hadifogoly temetőhöz, majd onnan az 1. és 2. világháborús emlékműhöz, ahonnan még a vasútállomás épülete és a felújított buszmegallók is jól láthatóak voltak.

A közel 11 ezer megtett lépés után körutunk visszavezetett az iskolába, ahol megbeszéltük, hogy az első városnéző gyakorlaton sok újdonságot látott és hallott még az is, aki születésétől kezdve dunaszerdahelyi. Volt alkalom, amikor a helyi lakosok mellénk álltak és úgy hallgatták mit mesél egy-egy diák az adott látnivalóról. Kis pihenő után már körvonalazódik a következő helytörténeti séta J