Back to top

Szakgyakorlat - tanulmányi utak

2019. október 1-jén és 3-án a Vidékfejlesztési Szakközépiskola I.CR/B (regionális idegenforgalom menedzsere és szolgáltatások az idegenforgalomban) szakmai gyakorlaton vettek részt Dunaszerdahelyen. A két nap alatt rengeteg látnivalót, történelmi és kulturális jellegű épületet és szobrot tekintettek meg,  azzal a céllal, hogy megismerjék Dunaszerdahelyt és gyakorolják az idegenvezető feladatait.             Sétájuk az iskolából indult, miután több előadást meghallgattak Csallóköz, Dunaszerdahely és a DAC történetéről. Az első célállomás a Városháza volt, ahol Karaffa Attila alpolgármester úr mutatta be a hivatal működését és a diákok megtekinthették az épület legfontosabb részeit. Dunaszerdahely köztéri szobrainál szintén bemutatták az egyes alkotásokat, azok készítőit. A Dunaszerdahelyen jelen lévő valamennyi vallás történetéről is esett szó az adott templomokban illetve zsidó imaházban. A Szent György-templom volt az első állomás, majd a református, evangélikus templomok kerültek sorra, és csütörtökön Kornfeld Tibor mérnök tartott érdekes és megrázó előadást a zsidóság történetéről a városban. A "Volt egyszer egy zsidó város, Dunaszerdahely" című műve alapján is először a Bacsák utcai imaházban mesélt   arról, hogy Dunaszerdahelyt "Kis Palesztina" jelzővel illették a múltban, hiszen itt a 18. században nem csak többségben éltek, hanem aktívan részt vettek a város fejlődésében a zsidó lakosok. A diákok hallottak olyan fogalmakról mint a Rosh Hashana (új év) és Jom Kipúr (engesztelő nap). A zsidó temetőben megtekintették a Holokauszt emlékművet is, és tudatosították, hogy ami akkor történt, az ellentmodott minden emberi és erkölcsi törvénynek.             Sorra került a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ, a Vermes villa és a Sárga kastély is, ahol megtekintették a Csallóközi múzeum kiállításait.          A látnivalóban gazdag városnézést a sikabonyi Mindenszentek-templomban és a Hadifogoly temetőben fejezték be. Többen bevallották, hogy voltak olyan pontjai a városnézésnek, amik számukra eddig ismeretlenek volta
2019. szeptember 26-án a Dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola I., II., III. és a IV. osztályok agrárvállalkozás szakirányzaton tanuló diákjai szakmai gyakorlaton vettek részt Budapesten, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár -on. A kiállítás Magyarország legnagyobb, legrégibb, nagy tradíciókkal bíró agrárgazdasági rendezvénye, amely mintegy 100 éves múlttal rendelkezik. A kiállítás a HUNGEXPO Budapesti Vásárváros területén 79. alkalommal került megrendezésre. Ebben az évben programdúsabb és újszerűbb volt. A közönségvásár jellege mellett a figyelem központjába került a fajtaállat- és a gépbemutató, a fenntarthatóság, a fogyasztói tudatosság növelése, a professzionalitás, a nemzetköziség és az innováció az élelmiszeripar agrárdigitalizáció és az agrárinnovációk. Az OMÉK kiállítás fókuszában az élelmiszeripar, a professzionalitás, a nemzetköziség és az innováció is szerepelt. Az iskola diákjai megtekintették az egyes pavilonokat mint például A Pavilon ahol találkozhattak a partnerországok mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásaikkal. A B Pavilonban az állattartó és állatbemutató programok részesei lehettek. A D Pavilon kertészeti kiállítása és a növénytermesztési technológiák rejtelmeibe adott betekintést a diákjainknak. A gasztro passzázs gazdag élelmiszert és vendéglátást kínált. Legnagyobb érdeklődést az őshonos állatbemutató és eszközkiállítás valamint a mezőgazdasági gépkiállítás, mezőgazdasági gépek és felszerelések adták a diákjainknak. Gazdag tapasztalatokkal érkeztek haza.
2019. szeptemberében a Vidékfejlesztési Szakközépiskola II. A, III. A és IV. A osztályok tanulói szakmai gyakorlat keretében részt vettek a Bábol¬nai Nem¬zet¬közi Gazdanapok nagy hagyo¬má¬nyok¬kal ren¬del¬kező mező¬gaz¬da¬sági kiál¬lí¬tásán Magyar¬or¬szá¬gon. A ren¬dez¬vény 32. alkalommal került megrendezésre. Rendező a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok, valamint Bábolna város és a régiói voltak. A szervezők színes családi programokat biztosítottak. A programokon kívül diákjaink megismerkedhettek a Ménesbirtok történelmi értékű épületegyüttesével és a híres lóállománnyal. Megtekintették a gépbemutatót és megkóstolhatták a Magyar Föld legjellegzetesebb gasztronómiai ínyecségeit. A gyakorlat kiemelkedő pontja volt a lovas bemutató, amely a lovaspályán került megrendezésre. A diákjaink fáradtan, de élményekkel gazdagon tértek haza.
2019.IX.24-én a III.CR/B (regionális idegenforgalom menedzsere és szolgáltatások az idegenforgalomban) és a III.ST/C (szolgáltatások az idegenforgalomban – sport tagozat) osztályok tanulmányi gyakorlaton vettek részt, ami keretén belül meglátogatták Vöröskő várát a Driny –barlangot és Nagyszombat városát. Vöröskő, a Kis-Kárpátok legszebb vára, ahol jelenleg múzeum tekinthető meg, amely a nemesség egykori lakáskultúráját mutatja be. A termekről bőséges információkat adott át a helyi idegenvezető, a látogatás végén feltett kérdéseket sikeresen válaszolta meg a csapat. A vár egyedülálló varázsának köszönhetően több film forgatásának volt a színtere a közelmúltban, sok helyszín volt ismerős. A gyakorlatunk második állomása a Kis- Kárpátok föld alatti kincse, a Driny- barlang volt. Lenyűgöző cseppkőképződményeit a kijelölt barlangászati idegenvezető mutatta be. A program Nagyszombatban folytatódott, a csodálatos időjárási viszonyok mellett a város rengeteg látnivalóját tekinthették meg a diákok. Szlovákia első szabad királyi városát, amely gazdag történelemmel rendelkezik, sokan "Kis Rómaként" emlegetik. Az egyes nevezetességeket bemutatta az adott feladatra kijelölt alkalmi idegenvezető a csoportból, így például az Érseki palotát, a Szent-Miklós püspöki székesegyházat, a Ján Palárik Színházat, Keresztelő Szent János templomát, a Tűztornyot, a Nagyszombati Városházát és sok más kultúrtörténeti emléket. A nap végén kicsit fáradtan, de rengeteg élménnyel gazdagodva és a gyakorlati tudását gyarapítva tért haza a csapat.
2019. szeptember 25 - én a Vidékfejlesztési Szakközépiskola II.CR/B (regionális idegenforgalom menedzsere és szolgáltatások az idegenforgalomban) és II.ST/C (szolgáltatások az idegenforgalomban – sport osztály) osztályok tanulói tanáraik kíséretében szakmai gyakorlaton vettek részt Budapesten. A gyakorlat során  betekintést nyerhettek az idegenvezetői feladatokba már az utazás alatt is és Budapesten számtalan nevezetesség megtekintése közben. A városnézés a budai oldalon kezdődött, ahol a Clark Ádám térről kiindulva a Budai várat, a Sándor-palotát, a Mátyás-templomot, a Szentháromság teret és a Halászbástyát mutatták be és tekintették meg. A pesti oldal felé menet áthaladtak a Széchenyi Lánchídon, bemutatásra került a Holokauszt emlékmű - a Cipők a Duna-parton, csendes megemlékezést tartottak a fasizmus áldozatairól, ezután látogatást tettek a Parlamentben, ahol a helyi idegenvezető érdekes történetekkel tarkítva bemutatta az Országházat. A gyakorlat befejezéseként a Városliget felé tartott az autóbusz, az Andrássy-úton keresztül a Hősök teréhez értek, és ellátogattak a Vajdahunyad várához is. Budapresttől búcsúzva, az Erzsébet hídon áthaladva gyönyörű látványban volt még része a társaságnak, Szent Gellért szobránál jól látható volt a vízesés. A diákok rengeteg élménnyel és tapasztalattal gazdagabban értek haza a jól sikerült gyakorlati nap végén.
2019. június 27-én iskolánk legaktívabb diákjai, valamint a karácsonyi díszítési verseny győztes osztálya, az I. D jutalomkiránduláson vettek részt. Az egynapos kiruccanás első állomása a balatonfüredi Koloska-völgyi Vadaspark és kirándulóerdő, valamint a Koloska-szikla kilátópontok voltak. A jutalmazottak ezután hőség elől a Balaton hűsítő habjaiba csobbantak. A nap kétségtelenül legizgalmasabb része a hajókirándulás volt. A Balatonfüredről Tihanyba vezető úton pazar kilátásban volt részük . A tanév legmelegebb napján Hőseinket semmi sem tántorította el attól, hogy felsétáljanak a Tihanyi Apátsághoz. Útközben néhány percet időztek a Visszhang-dombon, ahol hatalmas kiáltásokkal sikeresen tesztelték a tihanyi "ekhót". Pár gombóc kézműves fagyi, egy finom levendulaszörp, néhány ízletes falat után sok szép élménnyel gazdagodva tértek haza a nap végére a Hőség Hőseivé vált jutalmazott diákok. Köszönet az iskola igazgatóságának, hogy ismételten lehetővé tették ezt a kirándulást.       
2019. júniusában a Dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskolában baráti látogatást tett a csornai Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója, tanárai és közel 50 tanulója. A baráti találkozás célja volt az iskolák közötti kapcsolat elmélyítése és a nemzeti összetartozás évfordulójára való megemlékezés. A két intézmény diákjai közösen meglátogatták a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeumot, amely 1970-től a Sárga Kastélyban székel. A Csallóközi múzeum néprajzi, archeológiai, történelmi és természetrajzi gyűjteményei bemutatták a régió népének életstílusát, melyet a Kukkóniáról levetített film gazdagított. A program további részében a nemzeti összetartozás évfordulójára készített műsorral fejezték ki a Magyarország ország-határainak feletti összetartozásának fontosságát, majd a tanulók közösen a Trianoni emlékműnél koszorút helyeztek el tiszteletük jeléül.
2019 június 4-én az I. FJK/A, a II.FJ/A és a III.F/A osztályok tanulói megtekintették Udvardon a 8. alkalommal megrendezett hazai agrárágazat legnagyobb szabadföldi bemutató rendezvényét. A látogatók a 31 ha-os területen 200 kiállítóval találkozhattak és 742 táblán a szántóföldi növények széles fajtakínálatával ismerkedhettek meg. Mezőgazdasági gépeket és berendezéseket, modern növényvédelmi technológiákat valamint veterán gépek szántóversenyét és lovas szántóversenyt is láthattak a diákok.
A Vidékfejlesztési Szakközépiskola I.ST/C (szolgáltatások az idegenforgalomban – sport tagozat) osztály tanulói 2019. június 25-én tanulmányi gyakorlaton vettek részt Pozsonyban. A gyakorlat alatt megtekintették a Pozsonyi várat, a Jó pásztor házát, Körbejárták a Szent Márton-székesegyházat, a diákok csendben vonultak át a Mihály-kapu alatt, hogy beteljesüljön a legenda által igért eredményes vizsga. Továbbá megtekintették a Prímás-palotát, a magyar királyság első egyetemét az Academia Istropolitanát, a Főteret és a Szlovák Nemzeti Szinházat, a Vígadót, a Kandit. Végül képet készítettek Ganimédesz szökőkútnál és a Roland szökőkúttal. Mindegyik nevezetességet előre meghatározott személy mutatta be a diáktársainak. Ismét rengeteg élménnyel tértek haza a diákok
2019. június 19-én a Vidékfejlesztési Szakközépiskola III.CR/B (regionális idegenforgalom menedzsmentje és szolgáltatások az idegenforgalomban) és I.ST/C ésIII.ST/C (szolgáltatások az idegenforgalomban – sport tagozat) osztályok szakmai gyakorlaton vettek részt.             Utunk első állomása Tatabánya volt, ahol megtekintettük az ősi magyar jelkép, a turulmadár legismertebb magyarországi szobrát, amely 1907 óta figyeli a Tatabánya fölé magasodó mészkőszirt tetejéről az alatta elterülő tájat. A szobrot lenyűgöző méretei miatt (15 m a fesztávolsága) már messziről látni lehet, nem véletlenül lett a város jelképe. A következő állomás Tata városa volt, ahol a városnéző kisvonattal tettünk egy körutat. A tó környékén és kicsit távolabb is láthattuk a fő nevezetességeket: az Esterházy-kastélyt, a Várat, a vízimalmokat, a Kálvária-dombot, az Angolkertet és a körút végén pedig megtekintettük a Vár épületében a Kuny Domokos Megyei Múzeumot.             Nem véletlen, hogy Tata kedvelt úti cél a turisták körében, hiszen számos látnivalóval és természeti értékkel rendelkezik. A résztvevők közül sokan tervezni kezdték a városka következő látogatását, hisz még sok egyéb programot kínál a látottakon kívül.
2019. május 23-án az I.CR/B (regionális idegenforgalom menedzsere, illetve szolgáltatások az idegenforgalomban) és az I.ST/C (szolgáltatások az idegenforgalomban – sportosztály) osztályok tanulmányi gyakorlaton vettek részt Pannonhalmán és Győrött. Pannonhalmán a fogadóépületben a pannonhalmi főapátság történetéről szóló kisfilm megnézése után idegenvezetővel meg is tekintetteték a Pannonhalmi Főapátságot, ami Unesco-s világörökségi helyszín. Az idegenvezetés során a „Legyen jó napod“ c.program keretén belül érdekes logikai feladatok megoldása után tudták folytatni az apátságban az útjukat. Ezután Győrbe indultak, ahol a diákok az idegenvezetést kipróbálva mutatták be az ottani történelmi és kulturális látványosságokat, mint például a Baross utcát, Széchenyi teret, Zichy és Eszterházy palotát, Vastuskós házat, Duna kapu teret, Káptalandombot, Bazilikát, Püspökvárat, Bécsi kapu teret, Győri Nemzeti Színházat.
2019. május 21 - én a Vidékfejlesztési Szakközépiskola  II.CR/B (regionális idegenforgalom menedzsere és szolgáltatások az idegenforgalomban) szakmai gyakorlaton vettek részt Dunaszerdahelyen, azzal a céllal, hogy városnéző körútjuk során megismerjék az idegenforgalmi látványosságokat és a történelmi épületeket, mindeközben gyakorolják az idegenvezető feladatait. Sétájuk az iskolából indult a város történelméről szóló előadás meghallgatása után, amit az egyik diák készített el és adott elő. Az első célállomás a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ volt és a zenélő szökőkút. Ezt követte az evangélikus templom, Vámbéry tér, Szent György-templom, ahova lehetőség volt bemenni és körülnézni is. Városnéző sétájuk során több emlékművet is láttak, hallgatván történetüket. Folytatták útjukat a Vermes villába, a Hadifogoly temetőbe, elhaladván a zsidó temető mellett.

Oldalak