Back to top

Tanulmányi versenyek

Szeptember 26-a a nyelvek európai napja, melynek célja rámutatni a nyelvtanulás fontosságára és a nemzetek közötti jó kapcsolatok megőrzésére.  Más nyelvek tanulása által nyitottabbakká válunk más nemzetek kultúrája, szokásai és hagyományai iránt.  Ez alkalomból iskolánkon ismét megrendezésre került egy vetélkedő, melyen a diákok osztályonként háromtagú csoportokban versenyeztek. A kvízkérdések a diákok történelmi és földrajzi tudását mérték fel az angol és német nyelvterületekről, melyek megoldása után plakátokat készítettek az adott idegen nyelven. A diákok ismét bizonyították a sokrétűségüket és a kreativitásukat a témák megválasztásában, valamint a különböző érdekes elemek felhasználásával a poszterek elkészítésénél. Az első helyezést angol nyelvből Jakab Napsugár és Márton Vivien IV.SG osztályos tanulók érték el, német nyelvből Daragics Rebeka és Mihalíček Mónika a III.A osztályból  lettek a legeredményesebbek.
2019. szeptember 18-án ás 19-én Znojmóban rendezték meg a középiskolások nemzetközi szántóversenyét. A verseny a dél-morvaországi kerületi fordulóval volt egybekötve, melyen iskolánk négy tanulója vett részt: Koczkás Dominik (IV.A), Domonkos Bálint (III.A), Mészáros Fanni (IV.A) és Daragics Júlia Rebeka (III.A). A nemzetközi verseny 37 (ebből 9 lány) résztvevője 5 országból érkezett. Szlovákia, Magyarország, Csehország, Lengyelország és Ausztria középiskolás tanulói mérték össze tudásukat.  A színvonalas megmérettetésen lányaink a 1. és a 2. helyen, a fiúk pedig a 8. és 20. helyen végeztek kategóriájukban, és összesítve lányaink az 1. és az 5. helyen, míg fiaink a 11. és a 24. helyen végeztek. A Visegrádi négyek és a lány kategória első helyén Daragics Júlia Rebeka végzett, illetve még az iskola igazgatójának különdíját is elsőként vehette át. Mészáros Fanni pedig a lány kategóriában a 2. helyen végzett.  
A 2018/2019-es tanév díjazott tanulói
Lezajlott a X. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny országos döntője Rozsnyón. A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet immár tizedik alkalommal hirdette meg a versenyt, amelynek célja a magyar prózai népköltészeti műfajok táji jellegzetességeinek megjelenítése, valamint a hagyományos mesemondás, történetmesélés népszerűsítése. A népmesemondó verseny országos döntőjében a versenyzők öt kategóriában mérték össze tudásukat. A verseny mellett számos kísérőprogram is várta a résztvevőket. A Gömöri Kézművesek Társulása mestereinek jóvoltából kézműves foglalkozásokon vehettek részt, de volt népi ételkóstoló, hangszerbemutató és daltanulás a Dobroda zenekarral, valamint népi játékokkal is megismerkedhettek. Hétfő este a Borostyán Néptáncműhely adott műsort, majd a Dobroda zenekarral közösen játszóházat és táncházat tartottak, közben a felnőtteknek Bukovics János és Pintér Zsolt mesélt. Kedden folytatódott a verseny, amely délután Korpás Éva és zenekara Libidaridom című lemezének bemutatójával, majd az ünnepélyes díjkiosztással ért véget. Iskolánk első évfolyamos tanulója Borbás Máté Péter kiemelt ezüst sávos besorolást ért el. Szeretnénk neki ehhez a sikerhez szívből gratulálni, s a jövő év küzdelmeihez sok erőt kívánni.
Május 10-én, Bősön, a helyi kultúrházban zajlott a X. Ipolyi Arnold Szlovákiai Magyar Népmesemondó Verseny regionális elődöntője. A verseny célja a magyar prózai népköltészeti műfajok műfaji és táji jellegzetességeinek megjelenítése, valamint a hagyományos mesemondás, a történetmesélés népszerűsítése. A versenyszabályzat értelmében a jelentkezők korosztály szerint öt kategóriában versenyeznek. A népmesén kívül egyéb prózai népköltészeti műfajokkal (monda, anekdota, trufa, példázat) is lehetett nevezni. Iskolánkat a következő diákok képviselték: Tóth Dániel- a 2.évfolyamból, Černai Veronika- a 2.évfolyamból, Borbás Máté Péter- az 1. évfolyamból és Babos Patrik- a 3.évfolyamból. A versenyen résztvevő diákjaink közül hárman ezüst sávos besorolásban részesültek, viszont Borbás Máté Péter- arany sávos besorolást kapott, így ő a verseny döntősei közé került. Június 3-4-én Rozsnyón mérheti majd össze tehetségét a
2019. május 3-án tartottuk meg az informatika verseny iskolai fordulóját. A versenybe 20 tanuló kapcsolódott be. Az 1. és 2. évfolyam tanulóinak Microsoft Word es Excel feladatokkal kellett megbirkózniuk, míg a harmadikosok kreatív előadás keretén belül próbálhatták ki magukat. A diákok ügyesen végrehajtották a feladatokat, és rendkívül ötletes prezentációk születtek. Külön köszönet jár a Duntelnek a díjak felajánlásáért.
2019.IV-26-án került megrendezésre a Vidékfejlesztési Szakközépiskolában a szaktevékenység iskolai fordulója.  A megmérettetésen 20 diák vett részt és 15 szakmunkát mutattak be három témakörben: IV.CR/B- Szolgáltatások az idegenforgalomban: Csontos Kitti- Amerikai álom, avagy az ifjúságturizmus hatása a fiatalokra Mészáros Mercédesz- A felelősségteljes turizmus- kalandturizmus hatása Nagy Dóra- Tengeri és folyami hajóutak a világ minden táján I.CR/B- Szolgáltatások az idegenforgalomban: Cserkó Klaudia, Márton Kinga, Bindics Réka- Chat box II.CR/B- Szolgáltatások az idegenforgalomban: Bartalos Nikolett, Németh Réka, Bognár Kinga, Kardos Dominik- EKO style IV.A – Élelmiszeripari minőségellenőr: Kurucz Barbara- Innovációs italok IV.ST/C- Szolgáltatások az idegenforgalomban-sportosztály: Bartal Tibor- Szabadidős sportturizmus – sportesemény előre tervezett  látogatása – London Csulák Viktória- Ausztria lenyűgöző hegyei – az alpesi síparadicsomok marketingelemzése Farkas Ádám- Történelmi és kulturális értékmegőrzés lehetőségei Gútán és környékén Farkas Krisztián- Győr  egy város, ezer élmény – az Olimpiai Sportpark hatása Győr turizmusára Izsák Krisztína- Az egészségturizmus jelentősége és fejlesztési lehetőségei - testépítő és fitness napok a siófoki Nagystrandon Madarász Norbert- Újtípusú turisztikai termékek: extrém sportok, kalandturizmus, túlélőtúrák Mészáros Máté- A motoros turizmus egy életfilozófia /életstílus/  – konkrét motoros túra útiterve Szabó András- Online turizmus – nemzetközi turisztikai imázsfilmek hatása az idegenforgalomra Wiedermann Károly- Az ifjúsági turizmus bemutatása egy konkrét  zenei  fesztiválon keresztül Az előadások sikeresek voltak, ami tükrözte a felkészültségüket. Minden tanulónak gratulálunk és további sikereket kívánunk!
2019. április 10-12-én már 20. alkalommal Kassa, Márai városa adott helyet a Kazinczyról elnevezett Szép Magyar Beszéd verseny országos döntőjének, mely a Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskolában valósult meg. A verseny ünnepélyes megnyitóra a Thália Színház Márai Stúdiójában került sor, melynek hangulatát a kassai Ifjúsági Vegyeskar bravúros minikoncertje emelte. Iskolánkat Kosár Laura, másodikos tanulónk képviselte. A verseny után a szakmai zsűri minden kategóriában részletes kiértékelést tartott, és rámutatott a leggyakrabban előforduló hiányosságokra, amelyekből sokat lehet tanulni. Az igényes megmérettetés után a módunkban állt megtekinteni a Márai- emlékházat, és sétálhattunk Kassa belvárosában is. Este a Márai Stúdióban a KGSzT diákszínpada bemutatta „Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról“ című előadását. Másnap mindenki nagy izgalommal várta az eredményhirdetést. Laura kitűnően teljesített, ám ennek ellenére díjazásban nem részesült. Kitartást és sok sikert kívánunk neki az elkövetkezendő évekhez.
2019. áprílis elején óriási sikert értek el a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola vendéglátóipari tanulmányi szakán tanuló diákjai az első ízben megrendezett Kukkonia Gastro Cup gasztronómiai versenyen. A három induló gasztronómiai szakemberjelölt közül kettő felállhatott a dobogóra a dél-szlovákiai régióból érkező szakács- és pincértanoncok megmérettetésén. A pincértanulók győztese Hajas Viktória lett. Feladata a meghatározott témához, azaz a MOL Aréna megnyitójához kapcsolódó ünnepi asztal megterítése és hozzáillő menüsor és itallap megtervezése volt, valamint  vörösbort kellett dekantálnia a szakmai zsűri előtt. Győzelméhez egyértelműen hozzájárult az asztal kreatív dekorálása, mely egy hagyományos fehér-fekete futball-labdát sejtetett, közepén a dunaszerdahelyi focicsapat színeiben pompázó virágcsokorral. A harmadéves versenyző profikat meghazudtoló magabiztossággal vágott bele a második feladatba, amely során megmutathatta mennyire ismeri a borfelszolgálás etikettjét. Az értékelő bizottság mindössze egy szóval minősítette őt: Csúcs! A  győztes tanuló a tárgyi jutalmakon kívül egy kéthetes tatai szakmai gyakorlattal gazdagodott, a Michelin-csillagos Platán étteremben fejlesztheti tudását. Kovács Noémi, a szakácsok versenyének egyetlen női indulója „Tündér Ilona barátai” fantázia néven megálmodott ételkreációjával második helyezést ért el. A versenykiírásban megadott alapvető nyersanyagot, a sertésszűzet pillangóalakban tálalta fel, az almás zellerpüréből pók alakot formált, és a hattyú képében a Dunán úszkáló tündérlány harmadik barátját, a siklót chilis áfonyamártásból „festette fel“ a tányérra. Az ötletgazdag főétel alkotóját a szakavatott zsűri már a főzés folyamata során sem győzte dicsérni. Kiemelték, hogy bátran használja a fűszereket, és következetesen ügyel a konyhapult tisztaságára. A szintén az iskolát képviselő, Fehér Tamás ugyan nem ért el dobogós helyezést, de a répapürével és burgonyatócsnival szervírozott mákba forgatott szűzpecsenyéjének ízvilágát elismerő szavakkal illették. A versenyen résztvevő diákok értékes ajándékokkal és rendkívül sok szakmai tapasztalattal térhettek haza.  Különösen emlékezetes marad számukra Horváth Szilveszterrel, a győri La Mareda étterem neves séfjével és Segal Viktorral, gasztronómiai tanácsadóval, a magyar Bocuse d'Or csapat tagjával való találkozás és szakmai eszmecsere. A példaértékű versenyszervezés, a közönség előtti élőmunka, a kitűnő technikai feltételek és pazar helyszín nemcsak a vendéglátói pályára készülő diákoknak, de felkészítő tanáraiknak is egyedülálló élményt nyújtott.
2019. március 7-én a Dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola agrárvállalkozás szakirányzat tanulói részt vettek a XX. alkalommal megrendezett fiatal ökofarmer verseny kerületi fordulóján Nagyszombatban. A versenybe 5 tanuló nevezett be: Daragics Júlia Rebeka, Kosár Zoltán, Tükör Bence, Koczkás Dominik, Szolár Ádám. A versenyzők több témakörben mérték össze tudásukat.  Az elméleti részt egy 40 kérdésből összeállított teszt megoldása képezte. A gyakorlati jártasságukat a tulajdonképpeni gépi fejés követte a nagyszombati gazdaság tehenészeti telepén. A verseny része volt a növény- és magismeret. A laboratóriumi feladatkör magába foglalta a tej degusztációját, vegyi-, fizikai-, és  érzékszervi tulajdonságainak megállapítását, és a tej minőségi osztályba való besorolását a megadott adatok alapján. Az értékelő bizottság szerint színvonalas volt a verseny. A versenyzők között szoros sorrend alakult ki, amely a felkészültségüket mutatta. A Dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola tanulói közül a gyakorlati rész 1. helyezettje Daragics Júlia Rebeka lett, 2. helyen  Kosár Zoltán végzett. Az iskola valamennyi tanulója büszkén képviselte iskoláját a kerületi versenyen, és  szépen szerepeltek. A versenyzőnek szívből gratulálunk, és további sikereket kívánunk!
2019.március 5-én zajlott le a Szép magyar beszéd iskolai fordulója. A versenybe 10 diák kapcsolódott be: Balázs Noémi, Hajas Viktória, Kosár Laura, Varga Nikolett, Mahor Mihály Márk, Lelovics Ildikó, Kele Dávid, Kósa Tamás, Szolgai Máté, Egri Pál. A járási versenyen Középfokú Sportiskolánkat Egri Pál, Vidékfejlesztési Szakközépiskolánkat Hajas Viktória és Kosár Laura képviseli majd. Minden versenyzőnek és továbbjutónak szívből gratulálunk. 
2019. február 13-án a Dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola agrárvállalkozás szakirányzat  II./A,  III./A  és a IV./A  osztályok tanulói részt vettek a XX. alkalommal megrendezett fiatal ökofarmer verseny iskolai fordulóján. A verseny fordulóját a februári hónapban gyakorlati és elméleti felkészülés előzte meg.             A versenyzők  elméleti tudásukat és gyakorlati jártasságukat mérhették össze a verseny keretén belül.  A verseny gyakorlati része az Exata Group részvénytársaság tehenészeti telepén  Bakán került valósult meg. A versenyzők gyakorlatban bemutatták a fejés előtti tőgy előkészítését a fejésre, a tulajdonképpeni tejnyerést, és a fejés utáni tőgy ápolását. A versenyzők között szoros verseny alakult ki, amely a felkészültségüket mutatta.             A versenybe a következő 12  tanuló nevezett be: Júlia Rebeka Daragics, Kosár Zoltán, Tükör Bence, Koczkás Dominik, Tóth Balázs,  Fekete Csaba, Bagyánszky László, Oroš Viktor, Vermes Regő,  Halász Vendel, Lelkes Áron Ernő, Semsei László.                A versenyzőknek gratulálunk, és az 5 legjobb helyezést elért tanulóknak további sikereket kívánunk a kerületi fordulón.             A versenyzők és tanáraik élményekben gazdagon tértek vissza az iskolába.

Oldalak