Back to top

A kávé világnapja - szeptember 29.

A nyolcvanas évek Japánjából indult el a kezdeményezés, hogy minden év szeptember 29-én megünnepeljük a kávét, a kávékultúrát. 2009 óta pedig immár hivatalosan is megtartják a kávé világnapját. Ez alkalomból tematikus napot tartottak iskkolánk vendéglátóipari tanulmányi szakán tanuló diákok.

A jeles napra kávé alapanyagot tartalmazó süteményekkel készültek, az ínyencségek közt volt kapucíner szelet, kávészem–süti, kávés rolád és kávés szivarsütemény is.
 
A fekete nedű eredetéről és elkészítésének klasszikus ill. alternatív módozatairól Strédl Tamás, a dunaszerdahelyi Buena Coffee House tulajdonosa adott elő. Az érdeklődő diákok az előadó jóvoltából láthattak kávécseresznyét, megízlelhettek zöld kávébabot, konkrét kávészemek vizsgálatával megtudhatták mi a különbség a minőségi és a kevésbé értékes kávébab között. A kiváló barista továbbá mesélt arról, hogy a kávébabszemekben levő íz- és illatanyagok kinyerésének többféle módozata van, és eredmény táblázatba van foglalva.
 
A diákok számára kétségkívül a legizgalmasabb információ a világ legdrágább kávéfajtájáról, a Kopi Luwakról szóló volt. A kávékülönlegességhez egy macskafajta közreműködése is szükséges, egészen konkrétan az állat ürülékéből válogatják a babszemeket, melyekből a kávé készül, jellegzetes és titokzatos ízét az speciális olajat termelő mirigyeitől kaphatja.
 
Az alternatív kávékészítési módok közül a meghívott vendég a helyszínen bemutatta, hogyan működik az Aeropress filteres kávékészítő, a Chemex csepegtetős kávéfőző edény, a csordogáló Hario V60, és készített arab kávét is ibrikben. Az elkészített forró italokat kávés sütemények kíséretében szolgálták fel a másodikos hotelakadémisták elsős ill. harmadikos társaiknak, továbbá meghívott tanáraiknak.
 
A kávékóstoló után Kis Lívia, az iskola magyartanára a kávéház és az irodalom kapcsolatáról adott elő, megemlítve a 2013-ban a világ legszebb kávézójának megválasztott budapesti New York Kávéházat, amelyről vers is született, az itt oly sokat időző, Kosztolányi Dezső tollából. Többek közt ez a költemény is elhangzott az irodalmat és kávét egyaránt szerető diákok tolmácsolásában.
A „kávéceremóniával” is felérő napot a témáb