Back to top

Tanulmányi versenyek

A strasbourgi Európa Tanács kezdeményezésére 2001 óta ünnepeljük szeptember 26-án a Nyelvek Európai Napját. E nap célja felhívni a figyelmet a nyelvtanulás fontosságára, valamint rámutatni Európa nyelvi sokszínűségére. Iskolánk diákjai is megemlékeztek erről a napról, melynek keretén belül minden osztály színes posztereket készített. A téma szabadon választható volt az angolul és németül beszélő nyelvterületek kultúrájával, sportjával, nevezetességeivel, városaival és hírességeivel kapcsolatban. A poszterkészítés vidám hangulatát angol és német nyelvű dalok tették színesebbé.
A SZMPSZ rendezésében az idén is meghirdették , online formában, a XIV. Kaszás Attila Versmondó Fesztivált. Három kategóriában 346 versenyző- 268 hazai és 78 külföldi - mutatta meg tehetségét. A közel 700 videófelvételből  a színművészekből és drámapedagógusokból álló zsűri választotta ki a legjobbakat. A versenyen iskolánkat három tanuló képviselte: Kubicsek Vivien- III. FJK/A - arany sáv- felkészítő pedagógus: Néma Ivana Hlinka Igor-II. SM- ezüst sáv-felkészítő pedagógus: Mucska Zsuzsanna Borbás Máté Péter-IV. FJK/A- bronz sáv- felkészítő pedagógus: Mucska Zsuzsanna Mindenkinek szívből gratulálunk! 
Iskolánk tanulói a hagyományokhoz híven ebben az évben is részt vettek a Gábriel Polgári Társulás "Pislákoló mécses " címmel rendezett vers- és prózamondó versenyén, amely az online térben zajlott. A szorgalmas munka meghozta gyümölcsét!  Soós Tünde, Csápai Balázs Rudolf - I.FJK/A Kubicsek Vivien - II.FJK/A Egri Tímea - III.FJK/A ezüstsávos minősítés kapott.  Gratulálunk! 
Nagy örömünkre szolgált, hogy a húsvét alkalmából megrendezett gasztronómiai versenyt már nem online formában, hanem az iskola épületében, diákjaink jelenlétében tudtuk kiértékelni. A versenyzők eredetileg két kategóriában nevezhettek, de annyi nagyszerű pályamunka érkezett be, hogy a zsűri végül három kategóriába sorolta a konyhaművészeti alkotásokat: teríték, finomság (étel), édességek (desszert). Kategóriánként három helyezett kapott díjat, továbbá  az iskola facebook-oldalán legtöbb lájkot kapott versenyzők pedig  különdíjban részesültek.
Iskolánk igazgatósága minden évben díjazza azokat a diákokat, akik a négy, ill. öt év alatt jó eredményeket értek el, sikeresek és aktívak voltak. A hagyományokhoz híven idén is átadásra került a Pro Schola-díj, melyet Hajas Viktória V.D osztályos tanuló kapott aktív munkájáért. Könyvjutalomban a következő diákok részesültek: V.D Gútai Krisztina – tanulmányi eredményeiért, az iskolai és kulturális rendezvényeken való szereplésért Kovács Noémi - tanulmányi eredményeiért, az iskolai és kulturális rendezvényeken való szereplésért Vaczulka Júlia - az iskolai és kulturális rendezvényeken való szereplésért IV. A Daragics Júlia Rebeka – a négy év alatt tanúsított példás magaviseletéért, kiváló tanulmányi eredményeiért, iskolai, járási, kerületi, valamint nemzetközi versenyeken elért sikeréért Lelovics Ildikó – példás magaviseletéért, kitünő tanulmányi eredményeiért Mogrovič László – példás magaviseletéért, osztályban betöltött példamutató szerepéért, valamint segítségéért Lancz Veronika – példás magaviseletéért, kitűnő tanulmányi eredményeiért Tóth Balázs – példás magaviseletéért, kitűnő tanulmányi eredményeiért Csőz Nóra – példás magaviseletéért, kitűnő tanulmányi eredményeiért Szakállos Viktor – példás magaviseletéért, kitűnő tanulmányi eredményeiért IV.B Kamlár Friderika - kitűnő tanulmányi eredményeiért, valamint aktivitásáért Soós Szabina - kitűnő tanulmányi eredményeiért, valamint aktivitásáért Kardos Dominik - kitűnő tanulmányi eredményeiért Németh Réka - kitűnő tanulmányi eredményeiért, Mészáros Alíz - kitűnő tanulmányi eredményeiért Varga Rebeca – aktivitásáért IV.C Angermayer Dominik – kitűnő tanulmányi eredményeiért Páhi Dominik - kitűnő tanulmányi eredményeiért Vidovič Erik - kitűnő tanulmányi eredményeiért, aktivitásáért, segítőkészségéért              
2021. március 15-én iskolánk 8 tanulója megmérettette magát a Szakma Sztár verseny felvidéki fordulóján pincér, szakács és vendéglátásszervező kategóriákban. Annak ellenére, hogy ebben az évben a verseny  első fordulója online térben zajlott, sikeresen vették az akadályokat. Várjuk a folytatást, és bízunk a döntőbe jutásban!
Iskolánk irodalomszerető diákjai minden tanévben többször is megmérettetik magukat versenyeken. Idén azonban sajnos azok jó része elmaradt. A X. Legere Irodalmi Versenyt ellenben, amelyet a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete hirdetett meg, ha más körülmények között, de megtartották, így a szakközepes tanulók három háromfős csapata egy nagyon színvonalas és igényes versenysorozatnak lehettek részesei. Az első virtuális térbe áthelyezett találkozót még az iskola informatikai szaktanterméből követték, ill. onnan jelentkeztek be a szakmai foglalkozásokra, a kidolgozandó feladatokat viszont a digitális távoktatásra való átállás miatt már nekik is online kellett megoldaniuk. A második forduló workshopjára és a harmadik forduló programjaira már otthonaikból kellett bejelentkezniük. A verseny fő témakörét ezúttal Márai Sándor és Szabó Lőrinc életműve képezte. A nívós, gondolkodásra késztető tesztkérdések, keresztrejtvények, feladványok gyakran okoztak fejtörést a diákoknak, akik a versenyre való felkészülés során sokszor az esti órákban is „összeültek“, hogy megtalálják a helyes válaszokat. Szerencsére versenyzőinknek sikerült mindkét feladatlapot határidőre kidolgozniuk. A megadott olvasmánylistából kiválasztott szöveghez kapcsolódó videót is időben elkészítették, s mindezt úgy, hogy a csapattagokat nem egy esetben több száz kilométer választotta el. Öröm volt figyelni, ahogyan motiválják, inspirálják egymást a csapatok; öröm volt látni a csillogó arcokat, amikor megtalálják valamelyik összetett feladványra a megoldást, az odaillő választ. Büszkeséggel töltött el, hogy a kísérő foglalkozásokba bátran, kreatív hozzászólásokkal kapcsolódtak be. A sok munka meghozta gyümölcsét, az ötödikesek (Vaczulka Júlia Viktória, Hajas Viktória, Marafkó Bernadett) csapatának Szabó Lőrinc Vízió egy hangversenyen és Szél hozott, szél visz el c. verseire készített videója elnyerte a zsűri tetszését és első helyezést ért el. A meglepő sikeren kívül talán a legnagyobb élmény a közös gondolkodás volt, az irodalmi beszélgetések, az örömteli viccelődések. A felkészülés során, még ha csak virtuálisan is, de legalább egy picit „privát” is találkozhattunk, hiszen diáknak, tanárnak egyaránt nagyon hiányoznak most az órák utáni, ill. folyosói beszélgetések. Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke mondta a következőket, s gondolatával teljes mértékben azonosulni tudok: „Soha nem a versenyekre vagy a felvételire való felkészítést tartottam a magyartanár fő feladatának. Tanárként is, tankönyvszerzőként is úgy gondolom, hogy olvasókat kell nevelnünk, olyan befogadókat, akik képesek a művel való találkozásra, akik ezt a találkozást az ön- és világértelmezés izgalmas kihívásaként tudják megélni.” Kis Lívia felkészítő tanár    
A járványügyi helyzet és a digitális távoktatásra való átállás nem igazán kedvez a tanulmányi versenyeknek. Iskolánk irodalomszerető diákjai minden tanévben több versenyen vesznek részt. Idén sajnos a megmérettetések jó része elmarad(t). A X. Legere Irodalmi Versenyt viszont  áthelyezték a virtuális térbe, így diákjaink egy nagyon színvonalas és igényes versenysorozatnak lehetnek részesei, kihívottjai. A három fordulóból álló próbatétel első online találkozóját még az iskola informatikai szaktanterméből követték, ill. onnan jelentkeztek be a szakmai foglalkozásokba. Ellenben a kidolgozandó feladatokat már virtuális kapcsolatteremtés segítségével kellett  megoldaniuk. Az igényes tesztkérdések, keresztrejtvények, feladványok nagy fejtörést okoztak a diákoknak, akik akár az esti órákban is „összeültek“ egy Teams-hívás keretén belül, hogy megtalálják a helyes válaszokat a feladványokra. Öröm volt látni, ahogyan motiválják, inspirálják egymást a csapatok, annak ellenére, hogy egymás ellenfeleinek számítanak a versenyben. A második forduló workshopjára már otthonaikból kellett bejelentkezniük. Óriási büszkeséggel töltött el, hogy a Magyartanárok Egyesületének elnöke által vezetett foglalkozásba bátran, ügyes és kreatív hozzászólásokkal kapcsolódtak be. Még hátra van a verseny java, a harmadik virtuális workshop, egy feladatlap kidolgozása és a kisvideó elkészítése – mindezt úgy, hogy a csapattagokat nem egy esetben több száz kilométer választja el. Talán én izgulok a legjobban.... Erre abból merek következtetni, hogy minden aggódó kérdésemre csak ennyi a válasz: MEGOLDJUK. Úgy érzem, a diákok élvezik ezt a nagy kihívást.  Nagyon jó érzés látni a csillogó arcokat, amikor megtalálják valamelyik összetett feladványra a megoldást, a odaillő választ. A versenyen kívül talán a legnagyobb élmény a közös gondolkodás, az irodalmi beszélgetések, az örömteli viccelődések. A legutóbbi foglalkozásvezető, Arató László gondolatával teljes mértékben azonosulni tudok: „Soha nem a versenyekre vagy a felvételire való felkészítést tartottam a magyartanár fő feladatának. Tanárként is, tankönyvszerzőként is úgy gondolom, hogy olvasókat kell nevelnünk, olyan befogadókat, akik képesek a művel való találkozásra, akik ezt a találkozást az ön- és világértelmezés izgalmas kihívásaként tudják megélni.” Sok sikert! Csodálatos irodalmi élményeket! Kis Lívia, magyartanár HAJRÁ Hajas Viktória, Vaczulka Júlia Viktória, Marafkó Bernadett, Egyházi Kristóf, Kosár Laura, Černai Veronika, Mezei Lili, Makó Éva, Mahor Mihály Márk!!!              
A Vidékfejlesztési Szakközépiskola irodalomszerető diákjai idén beneveztek a LEGERE Irodalmi Versenybe. A pandémia-helyzet miatt ezúttal a digitális térben mutathatják be kreativitásukat. A tizedik évfolyam fő témakörét Márai Sándor és Szabó Lőrinc életműve képezi. Diákjaink három csoportot alkotva várják a három fordulós kihívás feladatait. 2020.október 1-jén „költöztek be“ a Legere virtuális terébe, először csak egy próbacsatlakozás erejéig, 2020. október 5-én pedig már az első virtuális találkozás résztvevői voltak. Az online megnyitót egy workshop követte, amelyen Márai Sándor Zendülők c. regényével kapcsolatos feladványokat oldottak meg. Házi feladatként egy feladatlapot kaptak, amelyet október 21-ig kell kitöltve feltölteniük  a verseny céljaira kialakított felületre. A következő online találkozásra november 5-én kerül sor. Jó munkát, kitűnő olvasmányokat, sok sikert kívánunk a csapatoknak! „Gondold meg, hogy csak az ember olvas.” (Márai Sándor: Füveskönyv)
A nyelvek európai napját 2001 óta ünnepelik Európa-szerte szeptember 26-án. E nap célja felhívni a figyelmet Európa nyelvi sokszínűségére és a kultúrák közti jobb megértésre. Az iskolánk is megemlékezett erre a napra, melynek alkalmából versenyt szervezett minden osztály számára. A diákok szabadon választott témára készítettek ötletes plakátokat az angolul és németül beszélő országok területéről. Az első három helyezett díjazásban részesült.   1.helyezett –   Cserkó Claudia és Bindics Réka III.B 2.helyezett  –     Horváth Kitti és Krajcsovics Dalma V.D                            Takács Vivien és Német Evelin I.A             3. helyezett  -    Kovács Noémi V.D és  Gútai Krisztina V.D                           Mezei Lili és Horváth Nóra III.D                          
2020. február 6-án tartottuk a Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny iskolai fordulóját ,amely kellemes, családias hangulatban zajlott. A megmérettetésen nagy számban jelentek meg tehetséges szavalóink. A zsűri döntése alapján a vers kategória győztesei: 1.hely - Mészáros Fanni- IV.FJK/A             Vaczulka Júlia Viktória- IV. HA/D 2. hely -- Kubiček Vivien - I. FJK/A 3. hely - Baláž Noémi - IV. CR/B              Kosár Laura  -  III. HA/D A próza kategória nyertesei: 1.hely - Černai Veronika - III. HA/D 2.hely - Babos Patrik - IV.FJK/A 3.hely - Borbás Máté Péter - II. FJK/A Gratulálunk!
Dňa 7.februára 2020  sme usporiadali školské kolo súťaže „Poznaj slovenskú reč”, na ktorej sa zúčastnili študenti  3.ročníka. Všetci dvanásti chceli vyhrať, trojčlenná  porota  mala ťažkú úlohu pri rozhodovaní. Na okresnom kole   sa zúčastnia študenti Róbert  Pavlovič zo Strednej športovej školy,  Nicol  Nagyová  a   Henriett Szakál  zo Strednej odbornej  školy rozvoja vidieka.   Gratulujeme!  Nech sa im darí naďalej.

Oldalak