Back to top

Szakgyakorlat - tanulmányi utak

2021. nov. 8-án az idegenforgalmi szakirányzat  I.B. osztály tanulói két szaktanár vezetésével szakgyakorlaton vettek részt. A szakgyakorlat célja Dunaszerdahely nevezetességeinek megtekintése és bemutatása volt. Sétájukat a Szent István téren kezdték,  majd felkeresték  a Bartók Béla sétányon található szobrokat. Következő állomásuk a Dunaszerdahely szakrális emlékeit bemutató Szent György templom volt. A templomból a városházára indultak, majd a Makovecz Imre által átépített főutcán sétáltak tovább. A turisztikai információs központban értékes információkat kaptak arról, hogy a városunkba látogató turistáknak milyen segíséget tudnak nyújtani az iroda alkalmazottai. A Csallóközi Múzeum kiállítócsarnokában két egymástól független, ugyanakkor izgalmas kiállítást tekintettek meg. A tárlatvezető segítségével betekintést kaptak az OBI-ugorok: Mesélő múlt, jövőt kereső jelen c. kiállításba, amely ősi rokonainkat idézte a látogatók elé. A  Vámbéry Ármin életét és utazásait bemutató kiállítás nagyon tanulságos volt. A vándorkiállítás Egy magyar dervis Közép Ázsiában – A Kelet-kutató Vámbéry Ármin c. látható. A református templomban tett látogatásuk során  többek között egy nagyon érdekes kiállítást láthattak, Balogh István Bibliai logók címmel. Dunaszerdahelyi sétájuk a MOL Aréna megtekintésével ért véget. A diákok az egyes látnivalókat előre felkészülve mutatták be.
A Szent István téri Közös Igazgatású Iskola második és harmadik osztályos diákjai szakmai gyakorlaton vettek részt Komáromban. Mivel ezen a diákok idegenforgalmat tanulnak, így a szaktanáraik előzetes útmutatása alapján felkészülten érkeztek a gyakolat napján az iskolába. A gyakorlat kombinált módon valósult meg, részben azért, mert hivatásos idegenvezető vezette a túrát, részben pedig a diákok, mint gyakornok idegenvezetők. A hivatásos idegenvezető bemutatta a komáromi erődrendszert, ezután a diákok gyalogos városnézés során Komárom nevezetsségeit, híres szülötteit mutatták be. Ilyen módon láthatták a Selye János Egyetemet, a Tiszti pavilont és a annak udvarát, a Klapka-teret és Klapka György szobrát, a Városházát, a Zichy palotát, az Európa-udvart, a Szentháromság szobrot, a Szent András bazilikát, a Duna Menti Múzeumot, a Víztornyot, a Jókai Színházat, majd délben hallhatták a Klapka-téren az Egressy Béni által szerzett Klapka-indulót, más címen a Komáromi indulót. Nagyon kellemes őszi időjárás mellett, illetve a városban található látnivalók és nevezetsségek mellett az erődrendszerben kialakított vaklabirintus tetszett a legjobban, ami érzékeltette a nemlátók világát és így felejthetetlen élményt nyújtott.  
Október 21-én a IV.A/F osztály tanulói a szakmai gyakorlat keretén belül   a Pioneer kukoricahibridek bemutatóján voltak.  A rendezvény a lúcsi szövetkezet kulcsárkarcsai parcelláján valósult meg. A diákok a terepen meghallgatták és megnézték az egyes hibridek jellemzőit, bár némelyik hibrid csak a következő években kerül be a köztermesztésbe. A gazdálkodók valós problémái is megvitatásra kerültek, főként az emelkedő tápanyagpótlást jelentő műtrágyaárak. A hibridek bemutatása után történt az aratásuk, majd a legmagasabb hozamot adó hibrid meghatározása. Ebben az évben a P 9874 AQ  400 FAO számmal rendelkező hibrid végzett az első helyen, 13,83t/ha hozammal. Betakarításkor a nedvességtartalma 19% volt. Köszönjük a szövetkezetnek a lehetőséget, hogy megtekinthettük a bemutatót!
 2021. október 19-én az első A/F osztály tanulói szakmai gyakorlaton vettek részt a Búslaki Tangazdaság tehenészeti telepén Dunatőkésen, ahol 548 db tehén és növendékeik napi gondozása a fő munka. A diákok részt vettek ezekben az állattenyésztési munkálatokban, ahol különféle feladatokat végeztek el. Ezenkívül szakmai beszélgetésen is részt vettek, amelyen meghallgathatták a tejtermelés és -eladás nehézségeit, a jövőbeli terveket, valamint a fejlődés és modernizálás irányvonalait.  
A lovas szakon tanuló diákok rendszeres látogatói a nagyudvarnoki Bíró Kert Lovas Központnak. Itt olyan szakmai felkészítésben van részük, ami segíti tanulmányaikat a négy év során, így az  elméletben elsajátított tudást itt kamatoztatják gyakorlat formájában.
2021. október 19-én az I.A/K osztály minőségellenőr szakirányzaton tanuló diákjai szakmai gyakorlaton vettek részt a bakai székhelyű Kulis kft. üzemében. Az elméleti információk megismerése után, amelyet a cég tulajdonosa, Kulcsár Iván ismertetett velük, a diákok betekintést nyerhettek a különböző zöldségtartósítási módszerekbe és bizonyos munkameneteket ki is próbálhattak. Sok új tapasztalattal felvértezve fejezték be ezt a tartalmas szakmai napot.
Az első és a harmadik osztály farmár szakirányzata szakmai gyakorlaton vett részt, ahol a komposztálás alapjaival, munkaműveleteivel foglalkoztunk. Kipróbáltuk a komposzttároló összerakását, majd elkezdtük betölteni a komposzt  egyes rétegeit. Reméljük, hogy tavaszra megfelelő mennyiségű és minőségü komposztunk lesz!
Nagyszombat Megye Önkormányzata a Szent István téri Közös Igazgatású Iskolában modell munkahelyet hozott létre. Iskolánk a szlovák-osztrák határokon átívelő együttműködés keretén belül  a Regionális erőforrások fenntartható használata nevű projektbe (rövidítés: NAREG). Ezen projekt keretén belül „Biohulladék kezelése” témájú szakmai szintű tantervek és prospektus került kidolgozásra. A tananyagok mind a tanárok, mind a diákok számára készültek, a középiskolai oktatási folyamat elméleti részében való használatra.  A projektben résztvevő iskolánk működése és iskolaterületének gondozása során keletkezett biológiailag lebomló hulladékok komposztálásának támogatására a projekten belül a diákok számára minta munkahelyet alakítottak ki a biohulladék kezelésére. A komposztértékek méréséhez és komposztásók használatához a modell munkahelyet faág aprítókkal, műanyag és elektromos komposztálókkal, digitális hőmérőkkel és higrométerekkel látták el. Az így kapott termék - azaz a komposzt - minőségi szerves trágyaként használható fel, amelyet a diákok a szakokatatás keretén belül fognak  használni. A diákok a Nagyszombat Megye Önkormányzata által szervezett online workshopokon való aktív részvételükkel fejezték ki a projekt iránti érdeklődésüket.    
2021. szeptember 19-től 2021. október 9-ig 20 vendéglátóipari tanulmányi szakon tanuló negyedikes és ötödikes diákunk vehetett részt az Erasmus+ programban. Budapesten  7 jó nevű szállodában (Benczúr Hotel, K+K HOTEL OPERA, Hotel Memories, Bristol Hotel Budapest, 12 Revay Hotel***), ill. étteremben (Trófea Grill Étterem, Input Bar &Bistro Kft. ) gyakorolhatták leendő szakmájukat. Egyedülálló szakmai tapasztalatokkal és rengeteg élménnyel gazdagodva tértek haza a magyar fővárosból.
Október 7-én a III.  A / F osztály tanulói szakmai gyakorlat keretében a Búslaki Tangazdaság tehenészeti telepén voltak. A diákok betekintést nyerhettek az egyes istállózási folyamatokba, fejési munkálatokba, borjúgondozásba, inszeminálási feladatokba.  
2021. október 7-én a III. A osztály minőségelleőri szakon tanuló diákjai szakmai gyakorlaton vettek részt a gútai malomban /Mlyny Kolárovo, a.s./ A nap folyamán diákjain  betekintést nyerhettek az egyes munkafolyamatokba, valamint a minőséges alapanyag gyártásába, amely alapját képezi különböző pékipari termékek gyártásának. A szakmai gyakorlat nagyon tartalmas volt és ezúton szeretnénk köszönetet mondani Varga Levente tulajdonos úrnak, hogy lehetővé tette számunkra a vállalat megtekintését. 
Szeptember 24-én végzős diákjaink ellátogattak az Al. Agroservis Hodosban található székhelyére. A IV. A osztály farmergazdálkodás szakirányzaton tanuló diákjai az érettségi szakdolgozathoz gyűjtöttek ismereteket. A vállalkozás nagyon sokrétű, hiszen a szarvasmarha tartáson kívül az egyes gabonafélék termesztése, de burgonya, hagyma is szerepel a termesztett növények között. Szalmabálák forgalmazásával is foglalkoznak. A diákokat a gazdálkodás lehetőségeivel, nehézségeivel is megismertették a szakmai beszélgetés során.

Oldalak