Back to top

Szakgyakorlat - tanulmányi utak

A Dunaszerdahelyi Városi Televízió működésének 25. évfordulója alkalmából meghívást kaptunk a helyi tévéstúdióba. Rajkovics Péter, a Perfects Rt. igazgatójának videóüzenete után  a résztvevő diákok, többek között Ágh Dániel, Németh Levente, Tóth Angelika, Kelemen László és Molnár Alex élesben kipróbálhatták, milyen lehet reflektorfényben a kamerák mögött hírt bemondani, műsort vezetni és riportot készíteni. A DSTV főszerkesztője, Bíró Éva közreműködésével pedig rengeteg kérdésre kaphattak választ a kíváncsi és lelkes amatőrök. Köszönjük a lehetőséget.
November 3-án a III.A élelmiszeripari- minőségellenőr szakán tanuló diákok gyakorlaton vettek részt a bakai Kuliš cégben, amely erjesztett házi savanyúságok gyártásával foglalkozik. A fermentált káposztát a régi családi recept alapján állítják elő, aminek köszönhetően nyeri el kivételes és kiváló ízét. A gyártás során odafigyelnek a higiéniai elvek betartására és minden termékhez részletes munkarendet, HACCP-t dolgoznak ki. 
A Vidékfejlesztési Szakközépiskola farmer szakirányzaton tanuló diákjai november 3-án szakmai versenyen vettek részt. A résztvevők a következő diákok  voltak: a második osztályból : Bašternák Attila, Gróff Kristóf, és Kalaš Ádám, a harmadik osztályból : Ágh  Dániel, Farkas Márk András, Kalas Lajos, Kelemen László, Szabó Orsolya, és Végh Zétény .  A gyakorlati nap az  eke beállításával és a szántás begyakorlásával kezdődött . Ezt követően minden diák egy bizonyos terület felszántásával részese lett a szántóversenynek. A szakmai zsűri értékelte a szántás egyenességét, egyenletességét  és egyéb kritériumokat. Az iskolai forduló első négy helyezetét a követekező sorrendben határozták meg: az első helyezett: Farkas Márk András, a második Bašternák  Attila, a harmadik Végh Zétény, a negyedik Szabó Orsolya lett. A szántóverseny  szakmailag érdekes esemény volt.  Az iskola tanulói megmutathatták, hogy milyen gyakorlati tapasztalatokkal rendelkeznek, és hogy a traktor és eke szerelvényt milyen módon tudják irányítani. Szerencsére az időjárás és a szántási körülmények is kedvezőek  voltak , így  a verseny jó hangulatban és elfogadható  feltételek mellett  sikeresen megvalósult. A diákok jó tapasztalatokkal és új élményekkel gazdagodva térhettek vissza az iskolapadba, hogy elméleti tudásukat is tovább gyarapítsák.                      
Az egykori királyi város Modor (Modra), mely a Kis-Kárpátok alatt Szlovákia nyugati részén fekszik, főleg a borászatáról lett híres. A borászat mellett más mesterségek is fejlődésnek indultak. Ezek közül a fazekasok lettek a leghíresebbek, s még a nehéz körülmények ellenére is virágzott az iparág. Modoron található a majolika manufaktúra épülete, ahol 1883-ban kerámiaműhelyet és iskolát alapítottak. Ennek a hagyományát viszi tovább a szlovák népi majolika. A jellegzetes mintázattal rendelkező modori majolika, melynek mintadarabjai megvásárolhatók a helyi üzemben, nagyon népszerű a szlovák határokon túl is. A manufaktúrát már technikai műemlékként tartják nyilván. Ezt a műemléket látogattuk meg 2022. októberében tanulmányi gyakorlat keretén belül., ahol a szívélyes fogadtatás után körbevezettek minket a manufaktúrában. Láthattuk hogyan készülnek a kerámiaedények, hogyan festik be, hogyan rajzolnak rá mintákat, hol égetik. Sok hasznos információt megtudtunk a készítési folyamatól, s főleg arról, hogy melyek a tipikus modori kerámia mintái. Elárulták nekünk, hogy az összes kerámiatárgy kézimunka, s mindnek megvan a maga mestere és száma. Modor után megyei fővárosunkba, Nagyszombatba vezetett tovább az utunk, ahol városnézéssel folytatódott a programunk. A sétát a Bernolák kapunál kezdtük, majd láttuk a Szent Jakab templomot, felmentünk a Tűztorny 143 lépcsőjén, hogy megcsodálhassuk a gyönyörű panorámát, ami elénk tárult. Ezen kívül láttuk még a Zene házát, Szent Miklós bazilikát, City Arénát, Zsinagógát.  
2022. október 25-én iskolánk  vendéglátóipari (I.HA, II.D ) és  idegenforgalom (III.B) szakon tanuló diákjai tanulmányi úton vettek részt, melynek keretén belül meglátogatták a XIII. század második felében épült Bajmóc várát. A  nap folyamán tanulóink biztosították az idegenvezetést, ismertették Bajmóc történelmét, nevezetességeit. A „Hunyadi“ és a „Pálfi“ körút során megismerkedtek a lakosztályokkal, francia kerttel, kápolnával valamint a vár alatti, denevérek lakta cseppkőbarlanggal és családi kriptával. Az esemény sikeréhez a gyönyörű napsütötte őszi táj is hozzájárult.
Iskolánk idegenforgalmi szakon tanuló I.B osztályos diákjai 2022. október 21-én szakmai gyakorlaton vettek részt Komáromban, a szomszédos járás központjában.               Az osztály vonattal érkezett a vasútállomásra, ahonnan a városközpontig számos nevezetességet mutattak be a gyakorló idegenvezetők. A Jókai Színháztól a köztéri szobrokig, a Klapka téren található látnivalókat, az egyházi és közigazgatási intézményeket és az Európa udvart is megtekintettük.               A felújított Európa szállodát és szolgáltatásait részletesebben is megismerhettük, hiszen kedves meghívást kaptunk az intézmény igazgatónőjétől, aki bemutatta a szálloda részlegeit és az ott dolgozók feladatait. A 4 csillagos hotel nemcsak a turistáknak, hanem más csoportoknak is kínál lehetőségeket, látogatásunkkor üzletemberek tárgyaltak a kávéházban. A VIP lakosztályból kicsit kellemetlen volt a hűvősebb utcára menni, de érdekes programmal folytatódott a városnézés, helyi idegenvezető mutatta be az erődöt, ahol egykor 6000 szovjet katona állomásozott. Betekintést nyertünk a katonák mindennapjaiba, láthattuk a kaszárnyákat,  a gyakorlóteret, élelmiszerraktárakat, medencét, ahol katonai búvárokat képeztek, és érdekes volt teljes sötétségben végigmenni a labirintuson is. A gyakorlati napot kicsit zordabb időjárásban, de sok érdekességet látva és hallva abszolváltuk, a történelmi ismereteken kívül az idegenforgalmi szolgáltatások lehetőségeit is megismerve.
2022. október 20-án szakmai exkurzión vettek részt iskolánk I. A, II. A, III. A és a IV. A   agrárvállalkozás és minőségellenőr szakirányzaton tanuló diákjai. Az exkurzió  első állomása Verebély (Vráble) volt, amely a Zsitva mente (Požitavie) középső részének gyöngyszeme, a Duna menti síkság (Podunajská nížina) északi részén, a Zsitva folyó bal parti kavicsteraszán terül  el. Földrajzi fekvéséből adódóan a Zsitva mente középső részének kulturális és gazdasági központja. Diákjaink a szakmai kirándulás során felkeresték a Zsitva Menti Malomipari Múzeumot - a Mašek-malmot (Požitavské múzeum mlynárstva - Mašekov mlyn), amely Verebélytől mintegy 2 km-re északra, Aha (Horný Ohaj) városrészben található. Az élő skanzenként működő múzeumban tett látogatás betekintést nyújtott diákjainknak  a malom működéséréről, a molnárok és a mezőgazdaságban dolgozó emberek életviteléből. Az exkurzió második  állomása a Galánta mellett található tökéletesen felszerelt  lovasfarm, a  Ranč na Striebornom jazere volt. A „valódi western városka“ rancson iskolánk diákjai a lótenyésztéssel és a lótartással ismerkedhettek meg. A galántai rancs a Szlovákiában található rancsok közül kiemelkedik, hiszen itt klasszikus és western  lovasoktatást,  gyógylovaglást, díjlovaglást, versenylókiképzést, marhacsorda képzést és terelést is kínálnak az érdeklődőknek. Számos érdekes program is megrendezésre kerül, mint pl. western rodeo show. A rancs kilátótornyából a környék szépségeit és Galántát nézték meg a  tanulók.  
Iskolánk I.B és II. B idegenforgalmi szakon tanuló diákjai 2022. október 12-én szakmai gyakorlaton vettek részt Budapesten.               A program autóbuszos városnézéssel kezdődött, majd a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren folytatódott A reptéri túra az AEROPARK-ban kezdődött, amely a repülőtér 2B terminálja mellett helyezkedik el.  A repülőgép múzeumban megtekinthető a magyar közforgalmú repülés elmúlt 60 évének szinte teljes fejlődéstörténete, a Li–2 típustól kezdve egészen az ezredfordulóig szolgálatban lévő Tu–154-esen át a manapság is aktív L-410-es típusig, valamint számos repülőtéri kiszolgáló eszköz. Repülőszimulátor segítségével a látogatók maguk is kipróbálhatják, milyen egy repülőgépet vezetni. Innen indult az autóbusz, amellyel a repülőtér számos pontját érintette a csapat, közelről csodálhattuk az óriásgépek landolását, figyelhettük a reptéri folyamatokat, de betekintést nyertünk a tűzoltó-állomás munkájába és ismertetést kaptunk az irányítótorony feladatairól is. A három óra nagyon gyorsan elrepült, közben folyamatosan érdekességek hangzottak el, a túravezető beszélt a világ legrövidebb repülő-útjától kezdve a repülőtéri alkalmazottak feladatkörén keresztül az ellenőrzés során fennakadó tárgyakról is. Olyan helyeken jártunk, amelyek az utasok számára nem elérhetőek, szigorú biztonsági szabályok mellett testközelből figyelhettük a háttérmunkálatokat is.
Október 13-án exkurzió keretében a II. A, III. A és a IV. A osztály tanulói meglátogatták a zselízi székhellyel rendelkező Biocentrumot. Palík László és felesége sikeres vállalkozást vezetnek. Tevékenységük szerteágazó, növénytermesztéssel, állattenyésztéssel és szőlőtermesztéssel foglalkoznak. A gyümölcsöt az ősi módszerekkel, aszalással és lekvárfőzéssel tartósítják télre, és mivel szőlőültetvényük festői szépségű helyen terül el, ahová élmény kirándulni, az ide látogatókat a pince fölé épített panziójukban látják vendégül. Szarvasmarha - és juhtenyésztéssel is foglalkoznak, a Bari Manufaktúrában a gyapjú feldolgozása is megvalósul. Palík László a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének felvidéki alapítótagja és alelnöke. 2014-ben a Sárközy Péter Emlékérem kitüntetettje, amivel a felvidéki biomozgalom és ökogazdálkodás területén végzett kimagasló, példamutató tevékenységét méltányolták. A Palík Pincészet borai rangos borversenyek díjait nyerik sorra. A természet az állatok és a növények szeretetét mindketten még gyermekkorunkban a szülőktől, nagyszülőktől tanulták. Előnyben részesítik a természetes körülmények között, vegyszermentesen előállított élelmiszerek fogyasztását, amivel nem mellesleg óvjuk, védjük környezetünket. A kitermelt biozöldség és biogyümölcs legnagyobb részét feldolgozzák. Az aszalás a legősibb, legtermészetesebb és egyben legkíméletesebb tartósítási folyamatok közé tartozik. A pálinkák és párlatok szintén az ültetvényeik zamatos gyümölcseiből, hagyományos technológiával, szigorú szakmai precizitással készülnek. Termékeink certifikált biotermékek. A diákok értékes ismeretekkel gazdagodtak a szakmai napon. Köszönjük  vendéglátóinknak, hogy a megszerzett ismereteiket átadták a jövő nemzedékének.    
2022. október 10-én az I. A/FJK és a II. A/FK osztály tanulói szakmai kiránduláson vettek részt a Bajmóci Állatkertben. A Bajmóci Állatkert (Zoo Bojnice) 1955-től várja a látogatókat.  Területe 41 ha, itt látható Szlovákiában a legtöbb állat – összesen 373 állatfaj (1 858 egyed). Az állatkert területe részben dombos, fásított, szabad legelőkkel. Legérdekesebb a majom- és az elefántpavilon, az akvárium, a terrárium  és a macskafélék. Az állatkert 26 európai tenyészprogramban, valamint 31 európai fajmegőrző programban vesz részt. Az időjárás kedvezett a szabadtéri programnak, a diákok ismerettel gazdagodva tértek haza.
Ismét megrendezésre került az idegenforgalmi szakmai nap a Szent István téri Közös Igazgatású IskolábanSzeptember 27-én, a Turizmus Világnapján az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) kezdeményezésére a turisták és a turisztikai szolgáltatók, valamint a turisztikai szektorban dolgozók együtt ünnepelik a turizmust, és felhívják a figyelmet a szektor társadalmi, kulturális és gazdasági értékére. Mi is hasonló célból szerveztük meg a hagyományos idegenforgalmi szakmai napot, amelyet ugyan a pandémia időszakában nem szervezhettünk meg, de idén már lehetővé vált. Az idegenforgalmi szakmai napot a Szent István téri Közös Igazgatású Iskolában négy színvonalas előadás tett érdekessé és izgalmassá. Az első előadó Lencsés Zoltán volt, aki utazó lévén ez alkalomból Nepálról mesélt nekünk. Megtudtuk, hogy Nepált főleg túrázók látogatják, akik két trekből (hosszú utazás, vándorlás, nagy út) választhatnak, ha túrázni indulnak. Az egyik az Everest alaptábor túra, a másik pedig az Annapurna-kör gyalogtúra, ami vadregényes. Lencsés Zoltán elmesélte, hogy nagyon fontos, szinte kihagyhatatlan a magasabban fekvő túraútvonalaknál az akklimatizáció. A nagy tengerszint feletti magasság jelentős hatást gyakorol az emberi szervezetre. Elkezd csökkenni a vér oxigénnel való telítettsége, s ezért ehhez lassan hozzá kell szoktatni a szervezetet, amíg eljut a túrázó az 5416 méter magas Thorung La hágóhoz. Az 5416 méteres hágóról még magasabbra emelkedtünk, ugyanis egy képzeletbeli repülésen vettünk részt. Légiutas-kísérőnk és előadónk Szabó Zsuzsanna volt, aki betekintést nyújtott a privát légitársaságok világába. Zsuzsanna előadása elején a magángépek típusait mutatta be és a magán és hagyományos társaságokon belüli különbségekről is ejtett pár szót. Majd elmondta, hogy kiből válhat légiutas-kísérő magán repülőgépeken, milyen fontos a nyelvtudás és a tapasztalat. Ezután kiemelt néhány olyan tulajdonságot is, amelyek kulcsfontosságúak bizonyos váratlan helyzetek és szembejövő kihívások esetében, mint például az önállóság, jó megjelenés, határozottság, kreativitás. Szó volt olyan dolgokról is, amit a tankönyvekben nem olvashatunk, amire nem lehet előre felkészülni, ilyen a vészhelyzet, a kellemetlen utas vagy kolléga. Ámde erős akarattal, kitartással és rátermettséggel le lehet küzdeni ezeket a szituációkat. Előadása végén beszélt nekünk a szakma pozitív oldaláról is, amik a csodálatos szállodák, országok, mesés városok, világkörüli utak, szabadság, kapcsolatok, gasztronómia, exkluzív környezet, s nem utolsó sorban a pozitív visszajelzés. A harmadik előadónkkal az El Camino-t jártuk meg. Nagy Zsuzsanna, egykori kolléganőnk megtette a Szent Jakab zarándokutat, s nagy átéléssel beszélt róla nekünk a szakmai napon. A Szent Jakab-út (spanyol neve Camino de Santiago), illetve El Camino-nak is nevezik az ősrégi zarándokutat, ami a kelta időkben a Tejút szimbóluma volt. Az előadás a 890 kilométer hosszú, a Pireneusokon való átkelés után, négy nagyobb spanyol várost érintő útról szólt, ami Santiago de Compostelába vezet, s ahonnan Zsuzsannáék még továbbmentek az óceánhoz, Muxáig. Sok értékes és hasznos információt hallottunk a zarándokútról, például, hogy mi mindent ajánlatos vinni az útra, illetve mi az, ami kis idő múlva elajándékozható a többi zarándoknak. Hány kilogrammos csomagot vigyünk magunkkal utunk során, miből mennyi legyen és fontos meghallgatni más zarándokok tanácsát is. Érdemes megtervezni a napi utat is, hány kilométert tegyünk meg aznap és esőben is útnak kell indulni. A testi, lelki felkészülés is fontos, mivel a szervezet nagyobb megterhelésnek van kitéve, mint egy átlagos napon. Illetve, ha valaki egyedül is indulna útnak, akkor ő az út végére biztosan új barátokra talál. Arról is szó volt, hogy a zarándokút jelvénye és iránymutatója a fésűkagyló, mely az út mentén mindenütt felfestve megtalálható. Az előadás végén Zsuzsanna megmutatta nekünk az út teljes megtételét igazoló oklevelét. „Buen Camino” kívánta nekünk, ha jövőben mi is útnak indulnánk. A szakmai napot Molnár Kornél, a KORNY travel utazási iroda alapítója és tulajdonosa zárta, aki az utazási irodák alapításáról és működtetéséről beszélt. Megtudtuk, hogy a megfelelő törvények ismerete, alaptőke és kemény munka szükséges az induláshoz. Volt szó arról, mi a különbség az utazásszervezés és utazásközvetítés között, illetve az alapítás előtt azon is el kell gondolkodni, hogy a cégforma mi legyen – magánvállalkozó vagy kft? Miután ezt eldöntötte valaki, utána a megfelelő hivatali engedélyeket kell beszerezni, majd az utazási iroda helyiséget berendezni és a marketingről sem szabad megfeledkezni. Az előadás során még megtudtuk, hogy milyen repülőjegy rezervációs rendszerek vannak és mit jelent az IATA rövidítés, s ezen belül mi a feladata. Az idegenforgalmi szakmai napot a négy interaktív előadás tette felejthetetlenné. Bízunk benne, hogy a diákok ezen temérdek új információt kellőképpen fogják tudni applikálni tanulmányaik, majd munkájuk során. Az ilyen jellegű idegenforgalmi előadások, illetve a folytonos képzések elengedhetetlen részei az oktatásnak, mert az idegenforgalom az nem más, mint állandóan változó és fejlődő iparág, s mi lépést szeretnénk tartani vele.                                                                                                     
Október 6-án a III. A/F osztály tanulói megtekintették a Pioneer kukorica fajtabemutatót a lúcsi szövetkezet parcelláin. Az időjárás is kedvezett a szervezők számára. A tanulók betekintést nyerhettek a gazdálkodás nehézségeibe is, hiszen ez az év rendkívülinek nevezhető az aszály miatt. A fajtabemutatót inkább szakmai találkozónak minősítették, hiszen az idei eredmények rendkívül rosszul sikerültek az ágazat számára. A tavalyi hektárhozamokat meg sem közelítették az idei eredmények. A várható klímaváltozás új tulajdonságokkal rendelkező hibrideket igényel. Legfőbb célkitűzése a találkozónak a  termelőkkel való élő kapcsolat kialakítása és igazodni a megváltozott körülményekhez. A bemutatott hibridek az Optimum AQUA max  elnevezést kapták, amelyek aszályos viszonyok között is a maximumot tudják nyújtani. Az újabb hibridek jobban elviselik a szárazabb körülményeket, nagyobb ellenálló képességgel rendelkeznek és jobb a vízleadó képességük is. A diákok a fajtabemutató után a betakarítás és a talajmegmunkálás eszközeivel is megismerkedhettek. a Lemken cég által.  A szívélyes fogadtatásért köszönet a szövetkezetnek!

Oldalak