Back to top

A kistapolcsányi Nemzeti Ménesben

A dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola I. FJK/A a II. FJK/A a III. F/M és a IV. J/A agrárvállalkozási szakirányzat farmer, lótenyésztés és lovaglás és a mezőgazdasági menedzser tanulói 2016. szeptember 13- án tanulmányi gyakorlaton vettek részt a Szlovák Nemzeti Ménesben Kistapolcsányban. A ménes Európa legnagyobb és leghíresebb nemzeti ménes és tenyészközpontja. Megtekintették a Hippológiai Múzeumot és az Európai bölény rezervátumot.
Kistapolcsány az egykori Bars megye székhelye, valamint Csehszlovákia (1923 – 1951) köztársasági elnökeinek nyaralója, történelmi szempontból jelentős község. Kistapolcsány – t Felső Zsitva-mente igazgyöngyének is nevezik. 
 A kistapolcsányi (Topoľčianky) Nemzeti Ménes Szlovákia egyedülálló nemzeti műemléke. Aranyosmaróttól 4km-re terül el. A Nemzeti Ménes, ismert hétköznapi nevén a „Szlovák nemzeti csikófarm” őrzi mind Szlovákia, mind Európa számára a legnagyobb és leghíresebb nemzetközi lófajtákat, így a Lipicai, a Hucul , a Shagya arab, az Arab telivér és a Szlovák melegvérű lovakat. A szlovák nemzeti ménesben körülbelül 550 ló található. Évente körülbelül 100 csikó születik. A kiemelkedő példányokat szakemberek idomítják, és készítik fel a nemzetközi versenyekre. A Nemzeti Lótenyészet épületei, birtokai egy majdnem negyven kilométer sugarú körben helyezkednek el, ami bölcs megfontolásra vall – ha ragályos betegség üti fel a fejét, nem feltétlenül támadja meg az állomány egészét.
A szlovák nemzeti ménes legnemesebb lova a Maestoso X-38, amit II. Erzsébetnek ajándékoztak szlovákiai tartózkodásának alkalmából.
A nemzeti ménes és tenyészközpontban folyamatosan különböző lovassport- eseményeket rendeznek (díjugratás, díjlovaglás, lovastorna...). A szezon a május 1-ei nyílt nappal veszi kezdetét. Szakmabeliek mellett a kistapolcsányi nemzeti ménes és tenyészközpont látogatása azoknak is igazi élményt ad, akik egyszerűen csak örömüket lelik a legelőn szaladgáló lovakban.
Az iskolánk tanulói és kisérő tanárai megtekintették az ember és a lovak világának történelmét bemutató Hippológiai múzeumot is. A kovácsmesterség, a nyeregkészítés művészete, a hintó és kocsiszín és a gazdag paleontológiai leletek betekintést adnak a hazai lótenyészetés kialakulásának történelméről. A látogatás ideje alatt a nemzeti ménes szakembereivel is beszélgethettek a diákjaink. A tanulmányi gyakorlat az Európai Bölény rezervátumban folytatódott Zubria Obora-n .
A Vidékfejlesztési Szakközépiskola tanulói kellemesen elfáradva, és élményekben gazdagon tértek haza a tanulmányi gyakorlatról.