Back to top

Meglátogattuk az egykori királyi bányavárost, Selmecbányát

2019. október 23-án Selmecbányán és Szent Antalban járt gyakorlaton a 3.CR/B, 3.ST/C és a végzős 4.CR/B osztály. Mindhárom osztály idegenforgalmat tanul és izgatottan készült az októberi gyakorlatra.

A gyakorlat Szent Antalban kezdődött, ahova eléggé ködös időben érkeztünk, de a természet gyönyörű őszi színeit így is csodálhattuk és később még a nap is kisütött. Szent Antalban a vadászkastélyt hivatásos idegenvezető mutatta be, aki rengeteg érdekes információt mondott a kastélyról. Többek között megtudtuk, hogy a Kohári család építtette, majd a Cobur család tulajdonába került. Az utolsó lakosa Coburg Ferdinand volt, aki az 1940-es évekig a kastélyban lakott és aki egyben bolgár cár is volt.

Ezután a hegyekkel körülvett káprázatos fekvésű Selmecbányát, az UNESCO Világörökség egyik kincsét, a közép-szlovákiai bányavárosok legszebbikét látogattuk meg. Selmeci-hegység 900-1000 m magas hegyei közti katlanban fekvő városka teraszosan épült, szinte egyetlen egyenes utcája sincsen, minden tere, utcája más szinten fekszik. Megnéztük gyönyörű, történelmi hangulatot árasztó óvárosának tereit, hangulatos, a domboldalakon kanyargó utcácskáit, dombokon magasodó erődítményeit és távolból az impozáns kálváriadombot is. Az evangélikus líceumnál Petőfi szobrát is megkoszorúztuk, akiről ismert, hogy a líceum növendéke volt sok híres kortársával egyetemben.

Gyakorlatunk végén a Szent-háromság térről indultunk hazafele, amit kicsit sajnáltunk is, hisz az időjárás olyan csalogatóan gyönyörű volt, hogy még egy-két órát szívesen eltöltöttünk volna e közép-szlovákiai kis ékszerdobozban.