Back to top

Meglátogattuk a modori majolika manufaktúrát

Az egykori királyi város Modor (Modra), mely a Kis-Kárpátok alatt Szlovákia nyugati részén fekszik, főleg a borászatáról lett híres. A borászat mellett más mesterségek is fejlődésnek indultak. Ezek közül a fazekasok lettek a leghíresebbek, s még a nehéz körülmények ellenére is virágzott az iparág.

Modoron található a majolika manufaktúra épülete, ahol 1883-ban kerámiaműhelyet és iskolát alapítottak. Ennek a hagyományát viszi tovább a szlovák népi majolikaA jellegzetes mintázattal rendelkező modori majolika, melynek mintadarabjai megvásárolhatók a helyi üzemben, nagyon népszerű a szlovák határokon túl is. A manufaktúrát már technikai műemlékként tartják nyilván.

Ezt a műemléket látogattuk meg 2022. októberében tanulmányi gyakorlat keretén belül., ahol a szívélyes fogadtatás után körbevezettek minket a manufaktúrában. Láthattuk hogyan készülnek a kerámiaedények, hogyan festik be, hogyan rajzolnak rá mintákat, hol égetik. Sok hasznos információt megtudtunk a készítési folyamatól, s főleg arról, hogy melyek a tipikus modori kerámia mintái. Elárulták nekünk, hogy az összes kerámiatárgy kézimunka, s mindnek megvan a maga mestere és száma.

Modor után megyei fővárosunkba, Nagyszombatba vezetett tovább az utunk, ahol városnézéssel folytatódott a programunk. A sétát a Bernolák kapunál kezdtük, majd láttuk a Szent Jakab templomot, felmentünk a Tűztorny 143 lépcsőjén, hogy megcsodálhassuk a gyönyörű panorámát, ami elénk tárult. Ezen kívül láttuk még a Zene házát, Szent Miklós bazilikát, City Arénát, Zsinagógát.

 

cikkek