Back to top

Szakmai exkurzió – Verebély és Galánta

2022. október 20-án szakmai exkurzión vettek részt iskolánk I. A, II. A, III. A és a IV. A   agrárvállalkozás és minőségellenőr szakirányzaton tanuló diákjai.

Az exkurzió  első állomása Verebély (Vráble) volt, amely a Zsitva mente (Požitavie) középső részének gyöngyszeme, a Duna menti síkság (Podunajská nížina) északi részén, a Zsitva folyó bal parti kavicsteraszán terül  el. Földrajzi fekvéséből adódóan a Zsitva mente középső részének kulturális és gazdasági központja. Diákjaink a szakmai kirándulás során felkeresték a Zsitva Menti Malomipari Múzeumot - a Mašek-malmot (Požitavské múzeum mlynárstva - Mašekov mlyn), amely Verebélytől mintegy 2 km-re északra, Aha (Horný Ohaj) városrészben található. Az élő skanzenként működő múzeumban tett látogatás betekintést nyújtott diákjainknak  a malom működéséréről, a molnárok és a mezőgazdaságban dolgozó emberek életviteléből.

Az exkurzió második  állomása a Galánta mellett található tökéletesen felszerelt  lovasfarm, a  Ranč na Striebornom jazere volt. A „valódi western városka“ rancson iskolánk diákjai a lótenyésztéssel és a lótartással ismerkedhettek meg. A galántai rancs a Szlovákiában található rancsok közül kiemelkedik, hiszen itt klasszikus és western  lovasoktatást,  gyógylovaglást, díjlovaglást, versenylókiképzést, marhacsorda képzést és terelést is kínálnak az érdeklődőknek. Számos érdekes program is megrendezésre kerül, mint pl. western rodeo show.

A rancs kilátótornyából a környék szépségeit és Galántát nézték meg a  tanulók.

 

cikkek